Stoletnica v Hotemažah

Mesec maj v letu gospodovem 2009 se je prevesil že v drugo polovico, ko je moja mama Marija Medle kot najstarejša občanka občine Šenčur 20.05.2009 praznovala 100(sto) letnico svojega rojstva. To je jubilej, ki se redko praznuje. Tako so menili moji srčni sovaščani z Janezom Brolihom in Frenkom Pajerjem na čelu. Omenjena možakarja sta nosila celotno breme organizacije poseka, dostave na izbrano lokacijo, organizacijo postavitve in nazadnje tudi celotno delo pri podrtju tega veličastnega mlaja. Naj spomnim, da tako visokega mlaja v Hotemažah še nisem videl. Visok je bil čez 25 m od tega je v bilo v zemlji 2,4 m.

Začelo pa se je takole. V sredo 20.05.2009 sem se srečal z Janezom Brolihom. Vprašal me je , če lahko za 100 letnico moje mame postavijo mlaj pred hišo. Bil sem presenečen in vesel obenem.

V petek 22. maja smo po dogovoru okoli 17. ure počakali doma. Nismo dolgo čakali, ko so se z gasilskim kombijem pripeljali hotemaški gasilci. Kmalu smo zagledali tudi traktor s prikolico in na njej naložen omenjeni mlaj. Zaradi velike dolžine so ga peljali po poljskih poteh. Ko so prispeli do naše hiše, so gasilci postavili ustrezne prometne znake in začeli usmerjati promet. S pomočjo dvigala so mlaj dvignili in ga postavili v naprej pripravljeno jamo . Na vrh mlaja so prej privezali državno zastavo, v višini 6m-7m pa so obesili še zastavo kulturno – umetniškega društva “HOTIMIR” iz Hotemaž, ter obvezno okrogel prometni znak z napisom 100. V dobri uri je bil tako mlaj postavljen. Sledilo je veselo druženje v naši brunarici. Najbolj ogreti smo ob zvokih harmonike vztrajali do druge ure ponoči.

Naslednji dan je bila sobota. Ob 11 uri smo bili prisotni pri sveti maši, ki jo je daroval naš sovaščan g. Franci Šenk. Po sveti maši smo se zbrali še pri naših sosedih Logarjevih, kjer smo nadaljevali s slavjem ob 100-letnici moje mame Marije Medle.

Ob tej priliki bi se rad še enkrat zahvalil vsem, ki ste karkoli pripomogli, da je praznovanje moje mame tako lepo uspelo.

Postavitev mlaja in pojasnila k slikam opisal Franc Medle.

Sveta maša v soboto, objava na www.sencur.net

Galerija

  1. Ni še nobenega komentarja.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.

  1. No trackbacks yet.

SetPageWidth